Vili Project
Visual Video Literacies
Πλαίσιο έργου: Erasmus+/ Cooperation for innovation and the exchange of good practices
Action Type: Strategic Partnerships for higher education
Project Reference: 2016-1-UK01-KA203-024462
Διάρκεια: 2016-2018
Εταίροι: LANCASTER UNIVERSITY (UK), DANUBE UNIVERSITY KREMS (Austria), CARDET (Cyprus), WIDE Services(Greece), EUROPALSO (Greece)
Ιστοσελίδα: https://mooc.viliproject.eu/, https://viliproject.eu/
Παραδοτέο έργου Sime, J. -A., Themelis, C., Arapoglou, Y., Marantou, A., & Theodoridou, K. (2020). Designing a social exploration MOOC: Visual literacies—exploring educational practices and technologies. Journal of Open, Flexible and Distance Learning, 24(2), [15–27.]. http://www.jofdl.nz/index.php/JOFDL/article/view/377/295
Περιγραφή του Έργου
Σύμφωνα με τις στατιστικές, υπάρχει μια σημαντική αύξηση (40%) στους ανθρώπους που εμπλέκονται στην παραγωγή ή στη χρήση βίντεο. Όλες οι μορφές οπτικοακουστικών μέσων, όπως τα Videographics (χρήση οπτικών εικόνων), τα πληροφοριακά στοιχεία (οπτικές αναπαραστάσεις δεδομένων), οι στρατηγικές οπτικής σκέψης, τα βίντεο διήγησης και τα Vlogs (vide ημερολόγια/ blogs) αποτελούν τομείς με αυξανόμενο ενδιαφέρον, όπου ειδικά στελέχη και επιχειρηματίες αγκαλιάζουν τον non-text κόσμο για την επικοινωνία τους και επιλέγουν να τον για ένα ευρύ φάσμα στόχων. Αυτό το υπό έρευνα πεδίο, είναι σε ανάπτυξη και αυξάνεται και η ικανότητα στην οπτική και οπτική σκέψη για την επικοινωνία στην εκπαίδευση και τις επιχειρήσεις. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η ΕΕ υστερεί σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο στον εκσυγχρονισμό και τη διεθνοποίηση, π.χ. στο Ηνωμένο Βασίλειο, η διετή έρευνα της τεχνολογίας UCISA Enhanced Learning (2014) διαπίστωσε ότι τα μαζικά ανοικτά ηλεκτρονικά μαθήματα (MOOCs) έχουν επηρεάσει ελάχιστα την ΗΕ, ωστόσο, η εγγραφή βίντεο στις διαλέξεις αυξάνεται. Οι τεχνολογίες βίντεο χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο στην ηλεκτρονική μάθηση και ιδιαίτερα στα MOOC. Τα MOOC έχουν μεγάλες δυνατότητες να ανοίξουν την εκπαίδευση και να την κάνουν προσιτή σε όλους, ανεξάρτητα από τα θεσμικά όρια, τα εθνικά σύνορα ή το εκπαιδευτικό πλαίσιο. Η ανάγκη για ικανότητες στην οπτικοακουστική σκέψη αυξάνεται και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την υποστήριξη των μαθητών με δυσλεξία.
Αυτό το κενό που αναφέρθηκε, θα είναι το πεδίο για αυτό το έργο όπου θα γίνει διεξοδική έρευνα της τρέχουσας πρακτικής στη χρήση στρατηγικών βίντεο / οπτικής σκέψης και θα συνδυαστεί με μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας για την ανάπτυξη μιας καινοτόμου θεωρίας που ενσωματώνει τις βέλτιστες πρακτικές και τη θεωρία και αντλεί από την εμπειρία σε πολλά πεδία. Θα αναπτυχθούν παιδαγωγικά υλικά βάσει αυτής της νέας θεωρίας και μελετών περιπτώσεων που δείχνουν πώς να βελτιωθεί η εκπροσώπηση της γνώσης ή η κατασκευή, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των στρατηγικών οπτικής / βίντεο σκέψης. Η χρήση στρατηγικών βίντεο και οπτικής σκέψης στην ηλεκτρονική μάθηση και στα MOOCs θα προωθηθεί μέσω της διάδοσης των ανοιχτών εκπαιδευτικών πόρων (open educational resources – OER) που αναπτύχθηκαν και αξιολογούνται χρησιμοποιώντας ως κανάλια δύο MOOC σε στρατηγικές βίντεο / οπτικής σκέψης. Μια μεθοδολογία έρευνας με βάση το σχεδιασμό, θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη και αξιολόγηση των OER και των παιδαγωγικών υλικών και η τεκμηριωμένη μεθοδολογία θεωρίας θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία της καινοτόμου βέλτιστης πρακτικής στον οπτικό σχεδιασμό. Τα κοινωνικά μέσα θα χρησιμοποιηθούν για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων και την αύξηση των συμμετεχόντων στο MOOC. Το MOOC θα επιτρέψει τη δοκιμή και την αξιολόγηση για να οδηγήσει σε βελτίωση των πόρων, καθώς και τη δημιουργία μιας κοινότητας υποστηρικτικής μάθησης, που συν-δημιουργεί WIKI των μελετών για να δείξει παραδείγματα και να ενθαρρύνει την επαναχρησιμοποίηση των πόρων.
Γενικός στόχος του έργου
Το σχέδιο ViLi στοχεύει στη βελτίωση της απόδοσης και της αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης και της κατάρτισης με:
- Ανοικτούς εκπαιδευτικούς πόρους (π.χ. MOOC σε βίντεο / οπτικές γραφικές παραστάσεις, WIKI, βίντεο): Ανάπτυξη των ικανοτήτων των εκπαιδευτικών σε στρατηγικές οπτικής σκέψης, παρέχοντας ένα MOOC που είναι ανοιχτό σε όλους π.χ. την επαγγελματική κατάρτιση, τις επιχειρήσεις και την περαιτέρω εκπαίδευση.
- Παιδαγωγικό υλικό: Υποστήριξη του ανοίγματος της εκπαίδευσης παρέχοντας παιδαγωγικό υλικό και ανοικτούς εκπαιδευτικούς πόρους (OER) που αξιολογήθηκαν μέσω δύο MOOC σε στρατηγικές βίντεο / οπτικής σκέψης.
Τα παιδαγωγικά υλικά και οι OER μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ελεύθερα από εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες εκπαιδευτές και άτομα που εργάζονται στον ανθρώπινο δυναμικό. Η υποστηρικτική μαθησιακή κοινότητα και η WIKI θα συμβάλουν στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των παραγόμενων πόρων. Ο δυνητικός αντίκτυπος θα είναι:
- Αυξημένες ικανότητες εκπαιδευτών στην επικοινωνία μέσω οπτικοακουστικών γραφικών και
- Υποστήριξη για την ανάπτυξη και χρήση των MOOC εντός της Ευρώπης μέσω ανοικτών εκπαιδευτικών πόρων και του MOOC για οπτικές γραφειοκρατίες.
- Έγγραφα σε ακαδημαϊκά και πρακτικά συνέδρια και περιοδικά που θα ανοίξουν περαιτέρω έρευνα και καινοτομία σε οπτικοακουστικές γραφικές παραστάσεις και MOOC στην εκπαίδευση. μεγάλο
4. Η τόνωση της δια βίου μάθησης και της επιχειρηματικής επικοινωνίας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και ο εκσυγχρονισμός της Αγωγής, η προώθηση της εκπαίδευσης για όλους.