facebook-pixel

Η εταιρεία σας προσκαλεί στο Workshop που διοργανώνει με θέμα «Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω το Moodle για να αναπτύξω εκπαιδευτικές δραστηριότητες για το STEM;», την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018 στις 12.30 με 14.00 στο κτίριο διοίκησης και στις αίθουσες πολυμέσων της Βιβλιοθήκης του Ε.Μ.Π. στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου και πιο συγκεκριμένα στην Αίθουσα Τηλεδιάσκεψης 2. Πληροφορίες για την πρόσβαση εδώ.

Την παρουσίαση θα κάνουν οι κύριοι Βασίλης Παλίλης (Εκπαιδευτικός Φυσικός και Δάσκαλος & Moodle Mentor/Assessor) και Γιάννης Αράπογλου (Γενικός Διευθυντής WIDE Services & Moodle Mentor/Assessor).

Σκοπός του συνεδρίου είναι η ανάδειξη καινοτόμων εκπαιδευτικών πρακτικών από την Εκπαίδευση Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Μηχανικής και Μαθηματικών (STEM) έτσι όπως σταδιακά διαμορφώνονται στη σύγχρονη σχολική πραγματικότητα.

Το Scientix είναι έργο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έρευνα και την καινοτομία που προάγει και υποστηρίζει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο τη συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών που διδάσκουν τα αντικείμενα STEM (φυσικές επιστήμες, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά), των ερευνητών στο χώρο της STEM εκπαίδευσης, των υπευθύνων χάραξης πολιτικών και άλλων επαγγελματιών στην εκπαίδευση STEM . Τον συντονισμό του σε Ευρωπαϊκό έχει αναλάβει το European Schoolnet, μια κοινοπραξία τριάντα υπουργείων παιδείας με έδρα τις Βρυξέλλες, ενώ σε εθνικό επίπεδο το έργο, με απόφαση του ΥΠΠΕΘ, συντονίζεται από τον Οργανισμό Ανοικτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ.

Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω το Moodle για να αναπτύξω εκπαιδευτικές δραστηριότητες για το STEM;

Ημερομηνία/Ώρα
Date(s) - 04/09/2018
12:30 - 14:00

Κατηγορίες

Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω το Moodle για να αναπτύξω εκπαιδευτικές δραστηριότητες για το STEM;

Γιάννης Αράπογλου, Βασίλης Παλίλης

Χρειάζεται να φέρετε τον φορητό σας υπολογιστή για αυτό το εργαστήριο

Αίθουσα: (Αίθουσα Τηλεδιάσκεψης 2 – Βιβλιοθήκη) – Τετάρτη 04/09/2018  12:30-14:00

Εισαγωγή

Το προσανατολισμένο στο STEM Moodle site αναπτύχθηκε από τους πιστοποιημένους Moodle Mentor Assessors Γιάννη Αράπογλου και Βασίλης Παλίλη. Ο Γιάννης είχε την πληροφορική- τεχνική ευθύνη και ο Βασίλης την STEM- εκπαιδευτική ευθύνη του περιεχομένου.
Το site εγκαταστάθηκε σε server της Wideservices, της μοναδικής εταιρείας  Μoodle Partner στην Ελλάδα.
Η εμπειρογνωμοσύνη όλων των συμμετεχόντων και το μέγεθος του έργου εγγυώνται ένα Moodle ΣΤΕΜ course μοναδικό παγκοσμίως.

Περιγραφή Moodle-site

Έχουμε αναπτύξει ένα Moodle-site με STEM προσανατολισμό. Θα μπορούσαμε να το  ονομάσουμε και STEMoodle μιας και η θεματολογία του αναφέρεται σε θέματα Επιστήμης – Τεχνολογίας – Μηχανικής και Μαθηματικών.

Έχουμε εγκαταστήσει σχεδόν όλα τα Moodle – πρόσθετα που σχετίζονται με αυτά τα  Γνωστικά Αντικείμενα και έχουμε ερευνήσει για να βρούμε και να «ανεβάσουμε» πόρους και δραστηριότητες που τα υπηρετούν.

Ενστερνιζόμαστε τη σύγχρονη απαίτηση, «Η εκπαίδευση STEM καταργεί τα σύνορα μεταξύτων ιδ ιαίτερων αντικειμένων και τα θεωρεί ως ολότητα», έτσι κινούμαστε στα πλαίσια του εφικτού διαθεματικά προσπαθώντας να αντλούμε τη STEM θεματολογία για το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο.

Χρησιμοποιούμε τους βασικούς πόρους και τις δραστηριότητες του Moodle, όπως το Βιβλίο, το Γλωσσάριο κλπ.

Χρησιμοποιούμε επίσης τα κατάλληλα πρόσθετα όπως:

• Παιχνίδια. To Γλωσσάριο και to Κουίζ είναι σίγουρα πολύ ισχυρές δραστηριότητες του Moodle, ίσως όμως το λεξικό δεν είναι πολύ γοητευτικό, ειδικά στις νεώτερες ηλικίες, και πιθανώς τα κουίζ φέρνουν στο νου τις εξετάσεις ή τουλάχιστον την προετοιμασία των εξετάσεων. Μπορούμε να τα κάνουμε να είναι πιο διασκεδαστικά, πιο ευχάριστα, πιο παιχνιδιάρικα; Η απάντηση είναι ναι,  είτε στο εκπαιδευτικό πλαίσιο των Serious Games ή στο πλαίσιο της Gamification. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη Δραστηριότητα Παιχνίδι για αυτή την ανάγκη … Snake and Ladders, Hangman, Εκατομμυριούχος, Sudoku …)

• GeoGebra (λογισμικό αλληλεπιδραστικών μαθηματικών για την εκμάθηση και τη διδασκαλία των μαθηματικών και της επιστήμης από το δημοτικό έως το πανεπιστημιακό επίπεδο),

• ερωτήσεις Formulas (προβλήματα όπως τυχαίες τιμές, πεδία πολλαπλών απαντήσεων, έλεγχος μονάδων, πολλαπλές ερωτήσεις, μαθηματικά, φυσική και μηχανική)

• Wiris ερωτήσεις (εργαλεία λογισμικού Math & Science για την ενίσχυση της εκπαίδευσης με την τεχνολογία, συντάκτης εξισώσεων, μαθηματικά γραφής, προχωρημένα επιστημονικά κουίζ, κάλυψη των θεμάτων STEM) WIRIS cas – online συμβολική αριθμομηχανή με δυναμικά γραφικά WIRIS κουίζ – μαθηματική αξιολόγηση)

• STACK ερωτήσεις Το σύστημα STACK είναι ένα πακέτο αξιολόγησης για τα μαθηματικά, το οποίο παρέχει έναν τύπο ερώτησης για το τεστ Moodle.

Περιγραφή workshop

Σε αυτό το workshop παρουσιάζονται τα εργαλεία που προσφέρει το Moodle για να διδάξει κάποιος καθηγητής Μαθηματικά, φυσική, χημεία.

Απευθύνεται σε όλους όσους διδάσκουν STEM θέματα στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια εκπαίδευση , αλλά και τεχνικά εκπαίδευση. Τα περισσότερα από τα εργαλεία μπορούν να εξυπηρετήσουν και υψηλές απαιτήσεις μαθηματικού συμβολισμού, έτσι και οι εκπαιδευτές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ίσως βρουν πράγματα που τους ενδιαφέρουν.

Ένα laptop/tablet είναι αρκετό για τη συμμετοχή αρκεί να διαθέτει έναν σύγχρονο browser.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να πειραματιστούν με το ήδη αναπτυγμένο εκπαιδευτικό υλικό πάνω στην πλατφόρμα.

https://scientix.ellak.gr/events/pos-mporo-na-chrisimopiiso-to-moodle-gia-na-anaptixo-ekpedeftikes-drastiriotites-gia-to-stem/